Selecteer een pagina

Hypnose bij kinderen

In tegenstelling tot volwassenen, is hypnose bij kinderen veel eenvoudiger te realiseren. Kinderen in de basisschool leeftijd (6 – 12 jaar) hebben over het algemeen een levendige fantasie en een creatieve verbeelding. Ze schakelen voortdurend tussen realiteit en verbeelding. Fictie en werkelijkheid liggen dicht bij elkaar. Vanwege hun open karakter, nieuwsgierigheid en hun positie tegenover gezaghebbenden, zijn ze meer vatbaar voor therapeutische suggesties. Een levende verbeelding, het vermogen om zich iets voor te stellen, zorgt ervoor dat ze gevoelig zijn voor therapeutische suggesties. Daarnaast zijn ze gewent om instructies op te volgen en wordt er gemakkelijk iets aangenomen (leerproces).

Kinderen zijn dus meer suggestibel/ontvankelijk en daardoor gemakkelijker te beïnvloeden dan volwassenen. Ze hebben nog geen jaren van conditionering ondergaan. Daardoor is hypnotherapie een zeer effectieve methode om veranderingen te laten plaatsvinden. Niet alleen liggen de slagingspercentages hoger, de behandeltijd is over het algemeen ook aanzienlijk korter.

Effectiviteit kinderhypnose

Het is wetenschappelijk aangetoond dat kinderen met het prikkelbare darmsyndroom (pds) veel baat hebben bij een behandeling met hypnotherapie. Sterker nog, er is tot op dit moment geen enkele andere behandelmethode die qua effectiviteit ook maar in de buurt komt van hypnotherapie.

Lees dit artikel in Huisarts en Wetenschap over de effectiviteit bij pds

Toch staat dit niet op zichzelf. Jarenlange ervaring bij het werken met kinderen heeft ons laten zien dat een vergelijkbare effectiviteit ook terug te vinden is bij tal van andere klachten en problemen. Zo kan een op kinderen gespecialiseerde hypnotherapeut o.a. helpen bij klachten als: leerproblemen (ook ten gevolge van A(D)HD), angsten (ook medische angst), bedplassen, Astma, allergieën (bijvoorbeeld eczeem), spanningen, stress en nervositeit, stotteren, negatief zelfbeeld en overgewicht. Daarnaast is de toepassing van hypnotherapie bij kinderen van grote waarde gebleken bij traumaverwerking (vb. scheiding of wegvallen ouder(s)), voor het reduceren van pijnklachten en als ondersteuning bij ziekteprocessen.

De rol van het kind en hun ouders

Hypnose bij kinderen

Tijdens een behandeling met hypnotherapie, zal het kind dit als een prettige ervaring beleven. Voorwaarde is, net als bij volwassenen, dat het kind wel het voordeel van een behandeling moet inzien. Soms hebben ouders in dit proces een actieve rol. Wanneer het kind ‘huiswerk’ meekrijgt zullen ouders bereidt moeten zijn hun kind hierbij te ondersteunen. Ze moeten begrijpen hoe hypnotherapie werkt. Om deze reden kan het zijn dat ouders uitgenodigd worden om alvorens het consult te laten plaatsvinden, een oriënterend gesprek bij te wonen. In veel gevallen kan dit ook online, bijvoorbeeld via Zoom.

Specialisten hypnose bij kinderen

Hieronder vindt u direct hypnotherapeuten die aanvullend zijn opgeleid om hypnotherapie op een verantwoorde wijze toe te passen.